Altijd een ICT oplossing
voor uw organisatie
Uw ICT onze prioriteit
Uw ICT Sparringpartner

Ransomware: de risico’s en oplossingen

1 juni 2017
Ransomware, je hoort het tegenwoordig regelmatig dat een computer of netwerk is gegijzeld door Ransomware. Een nieuw soort computervirus dat ervoor zorgt dat je niet meer bij belangrijke bestanden kunt, tenzij je losgeld betaalt.

Hoe raak ik besmet met Ransomware?

Ransomware virussen komen meestal binnen als bijlage bij een e-mail of via besmette advertenties op websites. Via zelfstandig opererende software robots (botnets) worden deze e-mails of spamberichten automatisch verstuurd.

Vaak lijkt het of de e-mails afkomstig zijn van een bekend bedrijf, maar als je goed naar het mailadres kijkt, dan blijkt dit niet zo te zijn. Vaak bevatten de teksten van deze berichten spelfouten en onjuiste bedrijfsinformatie. Maar op het eerste oog lijkt het een juist bericht. In de berichten wordt vaak gevraagd om een wachtwoord te wijzigen of een gewonnen prijs te verzilveren. Klik je vervolgens op de bijlage of de meegestuurde link, waarin het virus verstopt zit, dan heb je ransomware te pakken en word je computer gegijzeld.

De belangrijkste tip om ransomware te voorkomen: klik nooit op een e-mail die je niet vertrouwt!

Wat gebeurt er met mijn computer als deze is geïnfecteerd?

Je krijgt een melding op het scherm van je computer te zien met daarin de melding: Your personal files are encrypted. Het gaat hier om allerlei soorten bestanden die versleuteld zijn: foto’s, belangrijke documenten, de boekhouding. Je kunt nergens meer bij. In de melding staat dat je binnen een bepaalde tijd in bitcoins een betaling kunt doen om de bestanden weer beschikbaar te krijgen. Als je niet betaalt worden alle bestanden gewist.

Wat nu? Er is weinig meer te doen. Je kunt je computer ransomware vrij maken en alle bestanden terug halen van een back-up. Heb je geen back-up, dan zal je moeten betalen.

Wat kan ik doen om Ransomware tegen te gaan?

Stap 1: Bewustwording bij de gebruiker.
Ben alert op wat je opent en bij twijfel nooit openen.

Stap 2: Een goede back-up.
Zorg voor een juiste back-up oplossing en zorg ervoor dat 1 back-up op een andere locatie beschikbaar is.

Stap 3: Een goede virusscanner.
Zorg voor een virusscanner die up-to-date is. Je hebt geen 100% garantie dat een virusscanner alle malware en ransomware afschermt, maar het blijft zeer belangrijke software om kwaadaardige software buiten te houden.

Stap 4: Security software updates.
Leveranciers zoals Microsoft brengen regelmatig updates uit om hun software te beveiligen en softwarelekken te dichten. Zorg ervoor dat je altijd de laatste updates op je pc en server hebt staan.

Tot slot:

ICT Quality Services kan je helpen om ervoor te zorgen dat de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen om ransomware tegen te gaan. Wij zorgen voor een juist back-up plan en dat alle software up-to-date is. Wanneer je zelf zorgt voor bewustwording bij alle gebruikers dan is de kans op een ransomware aanval minimaal.

Neem gerust contact met ons op als je hierover vragen hebt.